skip to Main Content
Mikä On Hotelli Saimaanrannan Uusi Tulevaisuus?

Mikä on Hotelli Saimaanrannan uusi tulevaisuus?

Taipalsaarella sijaitseva hotelli Saimaanranta on tullut viime aikoina tutuksi sekä asukkaille että muille suomalaisille hylättynä ja ränsistyneenä rakennuksena. Venäläisessä omistuksessa ollut hotelli sulki ovensa jo vuonna 2015, mutta tuolloin puheet hotellin myynnistä olivat vielä pelkkää huhua. Ränsistynyt hotelli ehtikin seistä toimettomana lähes neljän vuoden ajan, kunnes suomalainen kiinteistösijoittamisen alalla työskentelevä Mikko Laaksonen osti hotellin nettihuutokaupassa 181 000 euron hintaan. Alhainen ostohinta johtui siitä, että hotellin edellinen omistaja Saimaan Loma-Hovi Oy ilmoitti sen pakkohuutokauppaan konkurssin takia.

Kiinteistösijoittaminen satsaa tulevaisuuteen

Laaksosen mukaan Saimaanrannan tulevaisuus näyttää positiiviselta. Laaksosella on takanaan pitkä kokemus kiinteistösijoittamisen alalta, sillä hän omistaa useita kiinteistöjä ympäri Suomea, näistä esimerkkinä Saimaanrannan hotellin kaltainen konsepti Inarinjärvellä. Kiinteistösijoittamisen alalla onkin kyse rahan sijoittamisesta sellaisiin kohteisiin, joilla on sijoittajan mielestä potentiaalia kirkkaammalle tulevaisuudelle. Kiinteistösijoittamiseen voi lähteä myös itse mukaan ja alkuun prosessissa auttaa https://tessin.com/fi/ -sivusto. Kyseessä on kiinteistösijoittamiseen erikoistunut pohjoismaalainen yritys, joka tarjoaa joukkorahoitusprojekteihin perustuvaa sijoittamista täysin ilman monimutkaisia maksutoimintoja taikka välikäsiä.

Hotellin tulevaisuus

Laaksosen mukaan Saimaanranta on niin sijainniltaan ja miljööltään hyvin uniikki kohde. Alueen tärkein kohde on tietenkin Suomen suurin ja Euroopan neljänneksi suurin järvi, Saimaa, joka on mökkeineen ja vesiaktiviteetteineen erittäin suosittu matkailukohde erityisesti kesäaikaan. Lisäksi hotelli sijaitsee lähellä Lappeenrannan kaupunkia ja sen lentoasemaa, mikä takaa hotellille loistavat liikenneyhteydet.

Tämän vuoksi Laaksonen onkin suunnitellut uuden ja vahvemman brändin rakentamista alueen ympärille, joka houkuttelisi asiakkaita sekä kotimaasta että ulkomailta. Esimerkiksi kalastukseen liittyvien aktiviteettien sekä “järvikylpylän” yhdistäminen ovat hänen mielestään yksi varteenotettavista vaihtoehdoista. Lisäksi vanha hotellirakennus nähdään tulevaisuuden suunnitelmien kannalta liian pienenä, ja uuden lisäsiiven tai uusien kerrosten rakentamista on myös pohdittu. Tavoitteena on kuitenkin loppujen lopuksi pistää liikkeelle matkailutoimintaa, joka ei olisi riippuvainen Suomen vuodenaikojen vaihtelevista olosuhteista, jotta matkailijoita tulisi riittämään ympäri vuoden.

Laaksosen mukaan Saimaanrannan uuden hotellin aikataulut ovat vielä auki. Alue on kuitenkin suljettu jatkuvan vandalismin ehkäisemiseksi, sillä vuosia suljettuna ollut kiinteistö houkutteli puoleensa erityisesti nuorisoa. Seuraavana aikataulussa on rakennuksen kunnon selvittäminen, jonka kautta pystytään analysoimaan, mitkä hotellin rakennuksista voidaan säilyttää tai entisöidä ja mitkä taas vaativat osittaista tai kokonaista purkua. Kauppaan sisältyi yhteensä kolme eri kiinteistöä, sillä itse hotellirakennuksen lisäksi Laaksonen osti hintaan sisältyvän 40 mökin lomakylän venelaitureineen.

Tekemistä uudessa projektissa tulee kuitenkin riittämään, sillä pinta-alaltaan suurin alueista on lähes 11 hehtaarin kokoinen Lomaranta, jossa itse hotelli sijaitsee. Lomakylään kuuluvilla Lomaranta II:lla ja Lomaranta III:lla on taas pinta-alaa yhteensä lähes 4,5 hehtaarin edestä.

Omistajasta toiseen

Saimaanrannan hotelli on vaihtanut omistajaa vuosien varrella useampaan kertaan ja sitä on yritetty myydä lähes yhtä useaan otteeseen. Hotellin juuret yltävät kuitenkin kauas, sillä alunperin se rakennettiin jo 1940-luvulla entisen Virkamiesliiton koulutuskeskukseksi ja lomakyläksi.

Saimaanranta meni ensimmäisen kerran konkurssiin 1990-luvun alussa. Tämän jälkeen hotelli on kulkeutunut usean suomalaisen omistuksessa, kunnes vuonna 2007 pietarilaista alkuperää oleva rakennusyhtiö M-Industrija osti kiinteistön. Kyseinen yhtiö ajautui kuitenkin konkurssiin vuonna 2013 ja viimeisin omistaja sulki hotellin lopullisesti vuonna 2015.

Total