
Suomen lumilinnat ja lasi-iglut hotellimajoituksena
Turistit hakevat Suomesta yleensä pohjoista eksotiikkaa, ainakin mikäli matkustavat Lappiin. Siellä toiveisiin on vastattu muun muassa tarjoamalla majoitusta lumen ja jään keskellä lumihotelleissa. Lappiin ja muualle Suomeen matkustetaan usein nimenomaan suomalaisen luonnon takia. Lasiseinäisistä iglumaisista mökeistä pääsee tarkastelemaan ympäristöä vaikka sängyllä maaten. Myös matkamuistojen ostaminen kuuluu useimpien turistien ohjelmaan joko matkan aikana hotellin matkamuistomyymälässä tai jälkikäteen nettikaupoissa.
Lumilinnat ja jäiset hotellit
Lumilinnan jäisen huoneen on tietysti oltava ensimmäinen valinta, jos haluaa päästä majoittumaan erikoiseen hotelliin Suomessa. Nykyisin näiden suhteen on valinnanvaraa Lapissa eri paikkakunnilla. Jäistä majoitusta löytyy ainakin Rovaniemeltä, Ylläkseltä ja Kemistä.
Rovaniemen lumihotelli on yleensä auki marraskuusta maaliskuulle. Kesäaikaan Suomessa vierailevat turistit ymmärtävät viimeistään paikan päälle tullessaan, miksi lumihotelliin majoittuminen ei ole kesäisin mahdollista. Tiedusteluja majoittumismahdollisuuksista tulee kuitenkin läpi vuoden, koska monet ulkomaalaiset luulevat pohjoisessa Lapissa olevan kesäisinkin lunta ja jäätä.
Myös se voi tulla turisteille yllätyksenä, ettei jäistä hotellihuonetta kannata varata kuin yhdeksi yöksi kerrallaan. Huoneessa on pakkasta nollasta miinus viiteen asteeseen, joten siellä tuskin kukaan viihtyisi pidempään, vaikka nukkujille onkin laitettu jäisiin sänkyihin lämpimät makuupussit. Jos yöpyminen kylmässä on jollekin liikaa, voi unia jatkaa hotellin tarjoamassa lämpimässä tilassa.
Huoneet on yleensä sisustettu porontaljoin ja muutenkin arktisia mielikuvia mukaillen. Turistit yleensä haluavat ostaa mukaansa matkamuistoja. Suomi-aiheisia esineitä he voivat ostaa paikan päältä tai jälkikäteen netistä, jos isoimmat tuotteet eivät mahdu matkatavaroihin. Visit Rovaniemi -sivustolta löytyy heille vinkkejä siihen, mitä kannattaa hankkia ja he voivat tilata suomalaisia sisustustuotteita trendly.fi -sivustolta tai vastaavista nettikaupoista matkan jälkeenkin.
Lumihotellit joudutaan suurimmaksi osaksi rakentamaan joka vuosi uudelleen. Tämän ja lyhyen kauden takia lumihotellit ovat keskimääräistä kalliimpia, ainakin kun ottaa huomioon huoneiden varustelutason. Rovaniemeltä jäisen hotellihuoneen saa alkaen 130 eurolla per yö. Joulun aikaan yöpyminen maksaa 150 euroa henkilöltä. Vastineeksi huoneen hintaan kuuluu palveluna jopa revontulivahdin herätys, jotta majoittuja tietää herätä vaikka keskellä yötä ihailemaan liekehtivää taivasta.
Lasiset iglut
Jäisiä igluja mukavampi majoitustapa ovat lasiset iglut, joiden idea on antaa majoittujalle näkymä ympäröivään luontoon joka suuntaan. Niissä voi majoittua ympäri vuoden, joten niistä pääsee katselemaan niin lumista maisemaa kuin kesäistä rehevyyttäkin. Osa igluja tarjoavista majapaikoista on kuitenkin kesäisin kiinni. Muun muassa Rovaniemen Arctic Snow Hotel on auki vasta syyskuusta lähtien. Rovaniemen Santa´s Hotellissa taas voi yöpyä lasi-iglussa myös kesällä. Heillä on lasisia igluja myös Luostolla.
Lasi-iglumajoitusta löytyy Rovaniemen ja Luoston lisäksi Lapista ainakin Pyhätunturilta, Leviltä ja Saariselältä. Myös muualla Suomessa on havaittu lasirakennusten mahdollisuus ympäristön ihailuun monesta suunnasta. Etelä-Savon Rantasalmelta löytyy Järvisydämen maisemasviiteiksi kutsumia lasisia igluja. Saaristomaisemia pääsee ihmettelemään Merenkurkun lasimökeistä Mustasaaressa Kalle´s Innin majatalossa. Siellä suurimmaksi osaksi lasista rakennetut mökit on sijoiteltu maisemaan sopivasti ja yksityisyyttä tarjoten, kun taas Lapin lasi-iglut ovat yleensä aseteltu riviin vieri viereen. Mäntyharjulle kaavaillaan lasihuoneiden rakentamista pyramidin muotoon. Kumpikaan iglu eikä pyramidi ole perinteisiä suomalaisia asumuksen muotoja.
Rovaniemen Arctic Snow Hotellista lasisen iglun saa alkaen 349 eurolla per yö. Joulun aikaan yöpyminen iglussa maksaa jopa 599 euroa.