skip to Main Content
Hotellimajoituksen Trendejä Suomessa

Hotellimajoituksen trendejä Suomessa

Jokaisessa suuremmassa suomalaiskaupungissa on ainakin yksi hotelli. Suurimmissa kaupungeissa kuten Helsingissä on kymmeniä hotelleja. Suurimmat hotellit kuuluvat usein johonkin suureen ketjuun kuten Sokos-hotellit. Sen lisäksi, että suurimmissa suomalaiskaupungeissa on ainakin yksi Sokos-hotelli, ketju on viime vuosina laajentunut myös ulkomaille. Esimerkiksi Tallinnasta ja Pietarista löytyy jo Sokos-hotelli.

Miten hotelliketjut toimivat?

Ketjujen toiminta perustuu standardeihin. Ketjuhotellit ovat usein varsin samankaltaisia keskenään. Asiakas usein tietää mitä odottaa hotellista. Ketjuhotelleja myös kritisoidaan; jotkut pitävät niitä varsin tylsinä. Ketjuhotellit ovat kuitenkin saavuttaneet vahvan aseman Suomen hotellialalla. Suomeen on viime vuosina tullut myös joitakin kansainvälisiä hotelliketjuja, kuten esimerkiksi Hilton ja Best Western. Pienempien kaupunkien hotellit ovat yleisesti ottaen suomalaisomistuksessa. Tosin joitakin myös pienempiä hotelleja on ulkomaalaisten omistuksessa erityisesti venäläisten.

Tähtiluokitus Suomessa

Suomessa ei ole virallista tähtiluokitusta, mikä eroaa monen muun maan hotelliteollisuudesta. Tämän vuoksi matkailijan voi olla tavallista vaikeampi vertailla erilaisia hotellivaihtoehtoja. Tosin, kuten edellä mainitsin, suurien ketjujen hotelleilta odotetaan yleensä tietynlaista palvelutasoa. Suomessa on usein varsin normaalia, että runsas buffetaamiainen sisältyy huoneen hintaan.

Suuret hotellit sijaitsevat Suomessa usein kaupunkien keskustoissa. Poikkeuksena tästä ovat etenkin suurien hiihtokeskusten hotellit, erityisesti Lapissa. Näissä hotelleissa voi olla satoja huoneita, vaikka ne sijaitsevat hyvin kaukana isommista kaupungeista.

Hotellien hintataso Suomessa

Suomessa hotellien hinnat ovat usein varsin kalliita. Toisaalta tästäkin on olemassa eriäviä mielipiteitä. Jotkut matkailualalla työskentelevät ovat sitä mieltä, että suomalaiset tasokkaat hotellit ovat keskimääräisesti halvempia kuin muualla Länsi-Euroopassa.

On totta, että Helsingistä voi saada hyvätasoisen kahden hengen huoneen buffetaamiaisella erityisesti viikonloppuna alle 100 euron. Ehkä yksi syy, joka tekee suomalaisista hotelleista kalliita, on edullisten vaihtoehtojen löytyminen. Jopa pienemmistä kaupungeista voi olla vaikea löytää hotellihuonetta alle 80 euron. Moni ulkomailla matkustanut onkin huomannut, että monesta Euroopan maasta voi löytää helposti 30-40 eurolla sellaisen hotellihuoneen, josta voisi joutua maksamaan Suomessa noin 100 euroa. Suomalaiset hotellit ovat usein kansainvälisellä tähtiluokituksella mitattuna 3-5 tähden hotelleita. Pieniä hotelleja, jotka ehkä saisivat 1-2 tähteä, on varsin vähän. Tähän vaikuttanee myös se, että Suomessa hotellilta odotetaan ja vaaditaan usein sellaista palvelutasoa, jota ei välttämättä halvoissa hotelleissa ulkomailla ole.

Hotellialan tulevaisuudennäkymät

Hotellialan tulevaisuudennäkymiä on vaikea ennustaa. Monissa hotelleissa kotimaan matkailijat ovat tärkeä ryhmä, mutta joissakin ulkomaalaiset matkailijat muodostavat valtaosan majoittujista. Venäläiset matkailijat ovat olleet merkittävä ryhmä erityisesti Helsingissä ja Itä-Suomessa. Tällä hetkellä moni hotelli ja matkanjärjestäjä panostaa kiinalaisten majoittamiseen. Erityisesti Lapissa ja Helsingissä vierailee runsaasti kiinalaisia turisteja. Tulevaisuuden hotellimatkustamisessa todennäköisesti itsepalveluhotellit, kuten omenaketjun hotellit, tulevat lisääntymään. Myös ympäristöarvojen korostaminen hotellien markkinoinnissa tulee luultavasti lisääntymään.

Total